Obrazovanje

5 saveta kako da zadržiš fokus dok učiš

03.07.2020.
3 min

Nije tajna da stvari koje volimo biramo da radimo prve i da u tome uživamo. Isto tako, postoje zadaci koje odlažemo do poslednjeg trenutka jer su nam dosadne ili nas ne nadahnjuju. Bilo da su je to završavanje posla koji nam se ne sviđa ili spremanje ispita koji nam je mrzak, nema sumnje da postoje situacije u kojima nam produktivnost pada i u kojima se javljaju poteškoće sa pažnjom. Ovaj članak će ti dati neke praktične ideje i savete koje možeš da iskoristiš sledeći put kada ti misli budu letele svuda osim ka predmetu koji treba da radiš.

Fokus

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Stavi telefon na airplane mode

U današnje vreme, okruženi smo različitim vidovima tehnologije koji nas neprekidno mame da otvorimo društvene mreže ili vesti i vidimo šta se dešava oko nas. Kako ti ovo ne bi smetalo dok učiš, stavi telefon na airplane mode dok radiš. Ukoliko padaš u iskušenje da ga svaki čas uključiš, instaliraj aplikaciju „Forest: Stay focused“ koja će te sprečiti da se igraš telefonom kada treba da se fokusiraš.

#2 Postavi jasne ciljeve

Svako veče pre nego što odeš u krevet, zapiši u rokovnik sve što treba da odradiš sutra (npr. da naučim 40 strana knjige, da rešim 20 zadataka iz matematike, da provežbam rokove za ispit, da pošaljem mejl asistentu, da se prijavim za ispit, da očištim kuću, da pročitam do kraja započetu knjigu o motivaciji...). U listu uključi sve vrste obaveza koje bi bilo idealno da budu gotove do kraja sutrašnjeg dana i sortiraj ih po prioritetu i važnosti.

#3 Koristi pomodoro tehniku

Pomodoro je jedna od najuspešnijih tehnika za zadržavanje fokusa koju koriste najuspešniji ljudi na svetu i sa kojom moraš da se upoznaš. Tehnika se sastoji iz nekoliko koraka:

  • pravljenje liste sa zadacima koje je potrebno uraditi
  • postavljanje tajmera na 25 minuta
  • rad na prvom zadatku
  • beleženje 1 uspravne crte pored prvog zadatka i pauza od 5 minuta
  • nastavak rada na prvom zadatku u istim ciklusima dok završetka 4 pomodora kada sledi pauza od 30 minuta
  • vraćanje na rad i praćenje istog principa rada do završetka svih zadataka sa liste

Postoji više varijacija ove tehnike koje ti mogu pomoći da ostaneš duže fokusiran i da manje odugovlačiš sa radom i predlažemo ti da ih istažiš i isprobaš dok ne nađeš neku koja ti najviše odgovara.

#4 Konzumiraj kvalitetne namirnice

Naučno je dokazano da su ishrana i kognitivne performanse povezane i zavisne. Dominacija brze, prerađene i nezdrave hrane, osim zdravstvenih problema, smanjiće ti fokus, budnost i umanjiti energiju. Potrudi se da biraš nutritivno bogate namirnice, kao što su povrće, sezonsko voće, žitarice, orašasti plodovi, riba, mlečni proizvodi i manje masno meso.

#5 Treniraj

Benefiti fizičke aktivnosti su mnogobrojni, a između ostalog izdvaja se neurogeneza, tj. proizvodnja neurona u određenim delovima mozga koji kontrolišu pamćenje i razmišljanje. Potrudi se da izdvojiš nekoliko sati nedeljno da odradiš trening koji će ti poboljšati ne samo zdravstveno stanje, već i kognitivne sposobnosti.

Ukoliko ti se svidela ova tema i želiš više da se pozabaviš problemom fokusa i prokrastinacije, preporučujemo ti da pročitaš knjigu „Pojedi tu žabu“ Brajana Trejsija. 

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Kako razbiti strah od prezentovanja?
27.08.2020.
3 min

Kako razbiti strah od prezentovanja?

Obrazovanje
Top 5 aplikacija za besplatno učenje jezika
06.03.2023.
4 min

Top 5 aplikacija za besplatno učenje jezika

Obrazovanje
4 saveta kako da izbalansiraš leto i učenje
31.07.2023.
3 min

4 saveta kako da izbalansiraš leto i učenje

Obrazovanje