Obrazovanje

Studiranje vs. zdrav život, na koji način balansirati?

15.12.2015.
7 min

Kutija umazana kečapom, 2-3 odbačena zagorela pomfrita, komad slabo pečene pljeskavice i do pola ispijeno energetsko piće. Slika završenog obroka na radnom stolu jednog studenta. Za pripremu zdrave salate nije bilo vremena. A i ne nosi mnogo kalorija, da se razumemo. Ipak treba ostati budan celu noć. Sutra je važan ispit.

 

 

I pored brojnih upozorenja, saveta lekara i natpisa koji nas čekaju na svakom ćošku da nam dnevno pola sata fizičke aktivnosti može samo pomoći, često biramo odmor u toplom krevetu umesto umora na hladnom vazduhu.

 

Zašto je to tako?

 

Istraživanja kažu da se čak 25% studenata ne bavi nikakvim sportskim aktivnostima, a otprilike svaki četvrti student svoje slobodno vreme ne posvećuje fizičkom zdravlju tela. Prema podacima medicinskih stručnjaka, najčešće posledice ovakvog načina života su: tegobe u zglobovima, mišićima i kostima, česte glavobolje, bolovi u želucu i prekomerna težina. Najveći problem je stres, kojem je većina studenata svakodnevno izložena.

 

Posledice dinamičnog tempa života, brze hrane i sporog tela su ogromne. Nesvesno, studenti upadaju u zamku nezdravog života.

 

Šta je rešenje i kako balansirati?

 

Zahvaljujući brojnim savetima lekara, nutricionista, sportskih trenera i svih stručnjaka iz oblasti zdravog života, vrlo je lako napraviti plan i već danas promeniti nezdrave navike.

 

Nisu neophodne ni visoke budžetske rezerve u novčaniku, ni skupe teretane, sve što je potrebno je volja.

 

Evo par saveta o tome kako da pronađete balans u ishrani i fizičkim aktivnostima i istovremeno budete odmorni, sveži za učenje, a pritom u dobroj formi:

  1. Nikada ne preskačite doručak

Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Preskakanje ovog obroka izaziva usporeni metabolizam, a energija koja vam je potrebna tokom napornog dana će vrlo brzo nestati, ili je u najgorem slučaju nećete ni imati ukoliko se odlučite da preskočite doručak. Čaša isceđenog voća, tost sendvič ili semenke su sasvim dovoljne za zdrav početak dana.

 

  1. Nikako ne konzumirajte kafu i energetske napitke pre obroka

Iako kafa i razne vrste energetskih pića deluju instant i u trenutku obezbeđuju dodatnu energiju, nikako ih ne smete piti na „prazan stomak“. Pre nego što odlučite da dan započnete uz ove napitke, uzmite bar nekoliko zalogaja koji će pokrenuti vaš metabolizam.

  1. Više šetnje, manje ležanja

Pauze između učenja zaista mogu biti korisne. Umesto da pauzu iskoristite za dremanje, daleko je korisnije da bar pola sata prošetate na svežem vazduhu i time osvežite um, a telu pružite dodatnu energiju.

 

  1. Držite zdravu užinu pored sebe

Iako čokoladica pruža energiju, za užinu je zdravije uzeti neko voće, orah ili semenke. Bademi su takođe dobri za pravilno funkcionisanje organizma, a najjači antioksidati koji će povećati vašu koncentraciju su suve šljive i suvo grožđe.

  1. Unosite dosta vode u organizam

Voda je najvažnija za pravilan metabolizam i sve procese koji se odvijaju u našem organizmu. Uvek je bolje piti vodu nego veštački zaslađene sokove koji podižu nivo šećera u krvi i velikom brzinom snižavaju vašu energiju.

  1. Manje soli, zasićenih masti i šećera

Lakše je reći nego učiniti, ali smanjen unos soli, šećera i zasićenih masti dodatno će doprineti da se osećate snažnije i zdravije.

  1. Nana i limun za bolje pamćenje

U jednom istraživanju ove dve namirnice su se pokazale kao šampioni u održavanju budnosti mozga na visokom nivou na prirodan i jednostavan način. Miris sveže isečenog limuna ili sveže nane u prostoriji u kojoj učite povećaće vašu radnu sposobnost i koncentraciju čak do 50%.

  1. Umerenost u ishrani

Čak i ako vam želja za pljeskavicom nadjača želju za zdravim životom, i tada možete napraviti balans. Umerenost u ishrani je vrlo važna stavka zdravog života, te morate voditi računa o količini unesenih kalorija.

 

  1. Manje brze, više sveže hrane

Umesto brzo pripremljene hrane na roštilju, odvojite malo vremena i sami pripremite zdrav i uravnotežen obrok. Čak i da niste vešti u kuhinji, uz malo vežbe savladaćete lake i jednostavne recepte koje ćete moći da pripremate svakog dana. Više od toga, imaćete priliku da se dodatno upoznate sa pravilima ishrane i zdravim namirnicama.

  1. Manje stresa, više pozitivnih misli

Iako je stres “propratna aktivnost” studija , i nešto što je, čini se, teško kontrolisati, umesto suzama i brigom, svaki dan treba započeti pozitivnim mislima kojima ćete se bodriti u savladavanju svakodnevnog stresa.

  1. Nema zdravlja bez kvalitetnog sna

Ono što je najvažnije i bez čega zdrav život nije moguće zamisliti je san. Celonoćno učenje pred ispit se dosta puta pokazalo neuspešnim, dok su kvalitetan san i odmor pred ispit uvek bolje rešenje za ostvarenje uspeha.

  1. Savet prijatelja

Ukoliko se ne razumete dovoljno u pravila zdrave ishrane i bavljenje sportom, uvek možete tražiti savet onih koji se u to više razumeju. Najbolje bi bilo potražiti stručnu pomoć, tražiti savet nutricioniste i profesionalnog trenera, naročito ukoliko već osećate posledice užurbanog stila života. Za početak možete porazgovarati is a kolegama koji su upućeni u ove teme, dobar i koristan savet nema cenu!

 

Dakle, uz dobar balans sve se može postići. Energija i odmor, kao i zdravo funkcionisanje organizma koje ćete obezbediti zdravim navikama, učiniće svaki vaš dan tokom studiranja lakšim, a vaš organizam produktivnijim. Manje brze hrane, više brzog hoda!

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

8 neoborivih strategija učenja
29.10.2015.
3 min

8 neoborivih strategija učenja

Obrazovanje
Ovo su zlatna pravila efikasnog učenja
28.02.2018.
10 min

Ovo su zlatna pravila efikasnog učenja

Obrazovanje
Kako napisati predlog projekta - prvi deo
31.05.2010.
4 min

Kako napisati predlog projekta - prvi deo

Obrazovanje