U pauzi od učenja

Kako napredovati i biti kvalitetniji?

31.03.2021.
3 min

Pojam napretka i kvaliteta je prilično individualna stvar i razlikuje se od osobe do osobe, jer se svi razlikujemo u interesovanjima, stvarima koje nas motivišu i ciljevima, zato je bitno slušati sebe i ono što lično tebi izaziva motivaciju. Kako obezbediti konstantni napredak?

Kako napredovati i biti kvalitetniji?

Foto: NajStudent (Shutterstock)

#1 Šta su tvoji ciljevi?

Bitno je da stalno preispituješ i zapisuješ svoje ciljeve. Tako ćeš znati šta želiš da ostvariš i lakše ćeš pronaći sredstva i načine kojima ćeš to ostvariti. Ukoliko na primer želiš da usavršiš poslovni engleski ili tehniku brzog čitanja ili možda oblast poslovne komunikacije, zapiši to. Bitno je da budeš iskren i izabereš one ciljeve koji te negde najviše “muče”, a zbog kojih bi osećao veliko rasterećenje i zadovoljstvo da ih ostvariš. Postavi sebi neku vremensku odrednicu i obaveži se da ćeš do tada ostvariti rezultate.

#2 Na koje načine možeš doći do ciljeva?

Istražuj po internetu. Pronađi ljude koje smatraš znalcima oblasti koje te interesuju. Zaprati ih na mrežava, prati njihove preporuke i čitaj njihove blogove. Napravi listu knjiga koju želiš da pročitaš. Napravi listu kurseva, podkasta i emisija koje želiš da pogledaš.

#3 Prati svoj napredak

Jako je bitno da pratiš svoj napredak i beležiš ga. Kad se budeš osvrnuo na njega iz tačke osobe koja je ostvarila cilj, izazvaće ti veliku motivaciju, jer vrlo česo napredak dolazi potpuno nesvesno i sa cilja na cilja skačeš tako brzo, da ne stigneš da budeš ponosan na ono što si postigao. Zapisuj u svakom mesecu šta ti je cilj za taj mesec i na kraju meseca zapiši šta su bile ključne stvari koje si u tom mesecu ostvario. Ako se među njima ne nalaze ciljevi, napiši tačne korake kako do njih možeš doći.

#4 Jednom kad počneš, teško je da ćeš stati

Na početku ti ovaj proces može delovati prilično matematički i kao neka šema koja ima svoje korake, ali je zapravo dobra tehnika koju kad savladaš postaje tvoja rutina i jednom kad osetiš zadovoljstvo koje rad na sebi donosi, biće ti teško da prestaneš, to će postati tvoja svakodnevnica. Jedan izvor će te voditi do drugog, druga knjiga ka trećoj, jedan pametan mozak, ka drugom i teško će ti biti da prekineš to kolo.

“Rad na sebi” nije i ne treba da bude neka kliše fraza, on suštinski čini rad ka ostvarenju onoga što će tebe činiti ispunjenim i srećnim. “Rad na sebi” nije nešto što je sezonski aktuelno - to nisu joga sesije jer je to trenutno aktuelno među Jutjuberkama u okviru njihove jutarnje rutine, to nije neki od 30-days challenge programa ishrane samo jednobojnim povrćem ili tehnika čitanja 5 knjiga paralelno. Rad na sebi je jedino ono što tebi izaziva tvoju ličnu sreću na pomisao da to ostvariš.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš pre nego što diplomiraš (2. deo)
23.03.2020.
3 min

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš pre nego što diplomiraš (2. deo)

U pauzi od učenja
7 razlika između cilja i sanjarenja
28.10.2016.
5 min

7 razlika između cilja i sanjarenja

U pauzi od učenja
Zaboravite na novogodišnje odluke! Psiholozi daju dobar način da započnete godinu
30.12.2015.
4 min

Zaboravite na novogodišnje odluke! Psiholozi daju dobar način da započnete godinu

U pauzi od učenja