Vesti

Istraživački rad studenta medicine iz Niša proglašen najboljim na svetu

14.09.2021.
3 min

Naučni rad Nišlije Gorana Maksića, studenta pete godine Medicinskog fakulteta, proglašen je najboljim na 8. Kongresu biomedicinskih nauka koji je, pod sloganom "Putovanje u centar mozga", održan onlajn ove godine u Tuzli.

Istraživački rad studenta medicine iz Niša proglašen najboljim na svetu

Foto: Pixabay

Celokupna prezentacija rada na kojem je radio dve godine, bila je na engleskom jeziku, kao i diskusija, gde je komisiji, koju su činili lekari i eminentni stručnjaci, odgovarao na pitanja.

Najpre je Maksićev autorski naučno-istraživački rad, jedini iz Srbije, izabran među 18 najboljih iz celog sveta, a na kraju glasanja proglašen je za najbolji u konkurenciji radova iz SAD, Indonezije, Španije, Hrvatske, Belorusije...

Rad je iz oblasti mikrologije i imunologije, a tema je bila ispitivanje karakteristika i pouzdanosti mikrobioloških testova u dijagnozi infekcija izazvanih bakterijom klosridijom. Reč je o infektivnoj bolničkoj bakteriji koja se javlja kod hospitalizovanih pacijenata - objašnjava Goran.

Uz niz detalja o naučnom radu koji mu je doneo prestižno priznanje, mladi istraživač kojem je nauka najveća strast, dodaje:

Naš zadatak je bio da ispitamo koji su testovi najbolji pokazatelji da je dijareja izazvana ovom bakterijom, ili je možda virusnog porekla, stresogena ili neka druga bakterija.

Ovaj mladi student čija prosečna ocena premašuje devetku, kaže i da je važnost postavljanja pravovremene dijagnoze ove bakterije od velikog značaja, jer izaziva gastrointestinalne poremećaje. Najčešće se javlja kod pacijenata koji leže u bolnici i onih koji dugo koriste antibiotike.

Mnogo sam naučio kroz praksu volontirajući na Odeljenju za neurohirurgiju UKC Niš, gotovo dve godine, kao i 10 meseci u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Korak po korak, radom i trudom, strpljivo težim da kada diplomiram dobijem radno mesto u mojoj Srbiji, jer želim da ostanem da živim u svojoj otadžbini i da radim u našem zdravstvenom sistemu - otkrio nam je Goran svoje želje.

Goranov mentor bio je profesor dr Predrag Stojanović sa Katedre za mikrobiologiju i imunologiju. Naučno istraživanje trajalo je gotovo dve godine, učestvovalo je nekoliko mikrobiologa i Goran Maksić kao jedini i najmlađi student.

Ipak, muka se, kako kaže, isplatila, jer će se ime Gorana Maksića i profesora Predraga Stojanovića, kao mentora, naći u potpisu pobedničkog autorskog rada u jednom od časopisa iz oblasti medicine. Časopis je dostupan svetskoj naučnoj javnosti jer ga tuzlanski Fakultet medicine objavljuje na engleskom jeziku. Drugi deo prve nagrade je besplatno učešće sledeće godine na ovom istom kongresu, što jednom predanom studentu znači mnogo.

Do kraja školovanja Goranu je ostala još jedna godina. Za to vreme, dok ne završi, planira da objavi još nekoliko svojih radova i istraživanja. Kako nam otkriva, već je pripremio novi rad koji će za nekoliko dana prezentovati na turskom kongresu.

 

Izvor: Novosti.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate
28.03.2024.
6 min

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

Vesti
Svetionik znanja: Otkrijte vašu reputaciju na internetu jednim klikom
27.03.2024.
3 min

Svetionik znanja: Otkrijte vašu reputaciju na internetu jednim klikom

Vesti
Akcija "Zelena ReGeneracija"
27.03.2024.
1 min

Akcija "Zelena ReGeneracija"

Vesti