Vesti

Korona otežava učenje

04.05.2020.
3 min

Na koji način je uvođenje vanrednog stanja uticalo na studiranje u Srbiji? Koliko uspešno su se fakulteti prilagodili i koliko su studenti zadovoljni promenama? Da li će pandemija uticati na upis naredne godine studija i planirane termine diplomiranja?

 

Korona otežava učenje

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Ovo su samo neka od pitanja iz istraživanja o uticaju pandemije na studiranje na sajtu NajStudent.com koje je u periodu od 21.4. do 27.4. popunilo 1447 akademaca.

 

Prezentacije umesto predavanja

Na pitanje koje je mere preduzeo fakultet da bi se prilagodio vanrednom stanju skoro polovina studenata navodi da su profesori poslali PDF i PPT prezentacije sa ili bez audio zapisa. Svaki treći profesor drži online predavanja, a 16% drži konsultacije u fiksnom terminu.

 

Većina studenata, čak 70% smatra da su ove promene loše uticale na njihovo sticanje znanja, gotovo četvrtina ne oseća da ima velikih razlika u odnosu na redovna predavanja, dok je samo 8% navelo da na ovaj način lakše stiču znanja.

 

Korona otežava učenje - grafikon 1

 

Studenti su prosečnom ocenom od 3.19 na skali do 1 do 5 ocenili svoje zadovoljstvo sprovedenim merama na visokoškolskim ustanovama usled uvođenja vanrednog stanja. Zanimljivo je da su mišljenja među studentskom populacijom o tome da li je fakultet preduzeo sve neophodne mere kako bi se znanje prenelo doslovno podeljena u odnosu 50% prema 50%.

 

Profesori da budu dostupniji

Upitani šta bi fakulteti i visoke škole u ovim uslovima trebalo da preduzmu, skoro dve petine studenata smatra da bi trebalo da utiču da profesori budu dostupniji, a isti procenat smatra da je potrebno da informacije na sajtu ovih ustanova budu dostupnije. Oko 20% anketiranih je imalo drugačije predloge i to najčešće: standardizacija online predavanja, uvođenje online kolokvijuma, audio zapisi uz materijale i sl.

 

Na većini fakulteta kolokvijum nisu organizovani u ovom periodu, što je navelo 43% ispitanika. Trećina je odgovorila da su organizovani samo u pojednim predmetima, a četvrtina ispitanika je za sve predmete imala kolokvijume.

 

Na pitanje šta bi na fakultetu od redovnih aktivnosti trebalo bolje organizovati, većina ispitanika, gotovo 40% smatra da su to baš kolokvijumi, zatim 35% priželjkuje da to budu predavanja, a potom slede konsultacije sa 13%. Tek svaki deveti student smatra da je sve dobro organizovano.

 

Pandemija odlaže diplomiranje

Čak 73% anketiranih studenata smatra da će se vanredno stanje negativno odraziti na upis naredne godine studija, dok 22% kaže da se uticaj neće osetiti. Samo je 5% onih koji smatraju da će posledice biti pozitivne.

 

Što se onih na završnim godinama i apsolvenata tiče, više od dve trećine veruje da neće diplomirati na vreme, a čak 35% ne vidi da će biti bilo kakvog uticaja. Godinu će obnoviti oko 5% anketiranih. 

 

Korona otežava učenje - grafikon 2

 

Takođe većina studenata smatra da će zbog vanrednog stanja traženje posla ili prakse biti otežano 65%, dok 35% ne vidi da će biti značajnije razlike.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

 Studenti strahuju od gubitka godine i odlaganja diplomiranja
11.08.2020.
4 min

Studenti strahuju od gubitka godine i odlaganja diplomiranja

Vesti
Istraživanje: Reci nam kako COVID19 utiče na tebe i tvoje studiranje?
23.07.2020.
1 min

Istraživanje: Reci nam kako COVID19 utiče na tebe i tvoje studiranje?

Vesti
Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate
28.03.2024.
6 min

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

Vesti