Vesti

Svi hoće da studiraju kineski jezik

27.07.2021.
2 min

Politička bliskost sa Kinom, investicije, brojni poslovi i krediti - sve to doprinelo je da srpski studenti pohrle na studije kineskog jezika. Interesovanje je ove godine bilo ogromno, pa je kineski prvopalsiran po interesovanju na beogradskom Filološkom fakultetu. Potpuno drugačiji trendovi su kada je reč o studijama srpskog jezika.

Svi hoće da studiraju kineski jezik

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Dekanka Filološkog fakulteta Iva Draškić Vićanović kaže za Nova.rs da ima dosta studenata koji su kineski imali kao jedinu želju i nisu pristali na bilo koji drugi jezik, iako je bilo slobodnih mesta.

„Kineski je već prvog dana prijavljivanja bio razgrabljen. Mnogo studenata je koji su kada su sva mesta na Kineskom već bila popunjena rekli - ili to ili mutna Sava - neću ništa drugo. Deca su pragmatična, gledaju gde ima posla, gde je vitalno“, kaže Draškić.

Na kineskom je bilo samo 50 mesta - 25 budžetskih i 25 samofinansirajućih. Prema rečima dekanke, barem još 30 kandidata je otpalo.

“Trebalo bi podići kvote kineskog, sve je bilo popunjeno momentalno“, objašnjava naša sagovornica.

Ona nam otkriva i malu top listu najpopularnijih jezika. Posle kineskog, dobro kotiranu su i skandinavki jezici, tu je i japanski. Tradicionalno veliko interesovanje je za engleski, a brucoši su želeli da upišu i španski, italijanski ili nemački jezik. Nije loše interesovanje bilo ni za turski.

„Nije mi jasno zašto nije vladalo veće interesovanje za poljski ili slovački, i tu ima posla?“, pita se dekanka.

Trebalo bi se pozabaviti i slabim interesovanjem za studije srpskog jezika, je l’ će nam tamo faliti nastavnici u školama. Zainteresovanost je bila duplo slabija od broja slobodnih mesta, pa su do indeksa mogli da stignu i oni koji na nekom od testova nisu osvojili ni jedan jedini bod.

Plate prosvetara od oko 50.000 - 60.000 dinara ne deluju primamljivo, pa je i ove godine nastavljen trend koji postoji već izvesno vreme kod srpskih studenata, tako se na tri katedre za srpski jezik i književnost javlja sve manje i manje studenata iz godine u godinu, pa se postavlja pitanje ko će predavati našoj deci u školama, ako se nastavi ovakav trend. Tako je na sva tri smera upalo 104 brucoša od predviđenih 270.

 

Izvor: Nova.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

USF Gaming Fair 2024
29.03.2024.
3 min

USF Gaming Fair 2024

Vesti
Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate
28.03.2024.
6 min

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

Vesti
Svetionik znanja: Otkrijte vašu reputaciju na internetu jednim klikom
27.03.2024.
3 min

Svetionik znanja: Otkrijte vašu reputaciju na internetu jednim klikom

Vesti